Varför vill inte kommuner och friskolor ha skolkurator?

Nu har ännu en gång polisen gått i täten för de socialafrågorna. Tidigare var det angående skolbränder där polisen ville ha en dialog medans skolorna vill polisanmäla.

Att nu polisen vill få i gång ett bättre samarbete mellan socialtjänst, polis och skola för att försöka hjälpa fler unga killar bort från kriminalitet visar att skolan borde använda den psykosociala kunskap som finns/borde finnas i skolan i socionom/kurators resursen.

Regeringsförslag på nu skollag innehåller en utökning av elevhälsan med psykolog och kurator, vilka besitter den psykiska och psykosociala kunskapen. Varför vill varken kommunerna eller friskolorna att dessa två resurser ska finnas på skolan?

Enligt remissvaren från både SverigesKommuner och Landsting och Friskolornas Riksförbund angående nya skollagen ville ingen av dem att yrkesgrupperna psykolog och kurator skulle vara inskrivna i lagen.

Det intressanta är att både i föräldra - och elevorganisationernas remissvar stod det däremot att de vill ha psykolog och kurator på plats i skolan.

Är det föräldrar, ungdomarna och polisen som står på samma sida i frågan om behov av hjälp och stöd för att förhindra fler ungdomar att hamna i kriminalitet? se DN http://www.dn.se/debatt/sa-ska-unga-man-i-riskzonen-formas-att-avsta-fran-brott-1.1058621

Fler anmäler skolan - resursbrist eller föräldrar med kunskap om lagen?

Att anmälningarna har ökat med 62% sedan 2003 har kanske att göra med att det nu finns tydligare lagar för hur skolan ska agera i olika situationer.  Det kan även vara att det är enklare att anmäla till BEO och skolinspektionen.

Vad det än beror på så finns det fortfarande ett stort mörkertal-alla de som litar på skolan och inte har möjlighet att ta till sig alla information som gäller skolan och som tror skolan gör sitt bästa när de får förtroendet att ha ansvar för våra barn.

Visste ni att allergi är ett funktionshinder och är en diskrimineringsgrund. vilket innebär att ditt barn inte får diskrimineras på grund av  t.ex sin födoämnesallergi, samma möjlighet att äta i matsalen och samma möjlighet att delta i hemkunskapen. Enligt lagen!
Hur många är vi, föräldrar som läser lagen var gång vi är i kontakt med skolan angående vårt barn?